14
dec

Categorie: Algemeen

In dit project gaat bijna alles wat mis kan gaan mis. Ga jij ook een nieuw huis bouwen of ga je een groot verbouwproject aan? Schakel dan de hulp in van een onafhankelijke bouwcoach

In het SBS6 programma Je eigen droomhuis gaan Harry en Heleen uit Hoofddorp in het dorp Exloo in Drenthe een oude boerderij verbouwen. Ze hebben de woning voor € 150.000 gekocht en hebben nog eens € 150.00 aan verbouwbudget. In 3,5 maand moet de woning helemaal af zijn. Het is de bedoeling dat alles aan aan de woning wordt gestript, maar dat de buitenmuren blijven staan. Als snel blijkt dat de boerderij in slechtere staat is dan voorheen gedacht.

Bekijk hier de gehele aflevering van SBS6

Harry en Heleen starten impulsief met de sloop van hun woning. En dat zonder sloopvergunning. Al snel krijgen ze dan ook een bouwstop opgelegd door de gemeente. Ze moeten eerst de juiste vergunning aanvragen. Die bouwstop duurt 6 weken en in die tijd zoeken Harry en Heleen vast naar een aannemer. Er moet erg veel gebeuren, want langzaam wordt duidelijk dat er niet veel behouden kan blijven van de huidige woning.

Verbouw of nieuwbouw

Harry: “Dit huis is vroeger denk ik opgeknapt door de bakker en de slager. Ook de isolatie is helemaal niks.” Er wordt steeds meer gesloopt. Na 2 maanden blijkt dat ook de buitenmuren rijp zijn voor de sloopt. Wettelijk zouden ze dan niet meer aan het verbouwen zijn, maar dan wordt het nieuwbouw. Dit willen ze voorkomen, want een nieuwbouwproject is veel duurder. Ook zijn er dan weer andere vergunningen nodig. Door straks eerst de binnenmuren te maken en daarna de buitenmuren te metselen, wordt geprobeerd binnen de verbouwregels te blijven.

Na 3 maanden slopen kan dan eindelijk het opbouwen beginnen. Het is nu wel duidelijk dat de van te voren gestelde planning (3,5 maand voor het hele project) niet gehaald gaat worden. De fundering ligt erin en ze zijn gestart met metselen. Om geld te besparen werkt Harry volledig mee als bouwvakker.

Alles zit tegen

Tijdens het bouwen besluiten ze dat de gewenste hondenvleugel toch wat groter moet worden. Een impulsief besluit waarmee ze al € 15,000 over hun budget gaan. Ook het heen en en weer rijden van Hoofddorp naar Exloo breekt inmiddels op. De maat is vol als blijkt dat iemand van de buren een klacht heeft ingediend bij de gemeente. Er is een melding gemaakt dat ze niet aan het verbouwen zijn, maar aan het nieuwbouwen.

De gemeente legt weer een bouwstop op. Dit keer een van 7 weken. Inmiddels is hun huis in Hoofddorp al verkocht en daar moeten ze na die 7 weken bouwstop al met een paar weken uit. Na de bouwstop (we zijn inmiddels 6 weken verder, wordt er hard doorgewerkt, maar slapen de eerste tijd slapen ze in een tent in hun nieuwe tuin. Op de verhuisdag blijkt dat de tent is ingestort en moet er toch vast in de woning geslapen worden. Harry en Heleen richten een tijdelijke slaapkamer in.

Als de aannemer met de bouwvak na 7 maanden een huis dat wind en waterdicht is achterlaat (let wel, zonder ramen!) gaan Harry en Heleen zelf hard aan de slag. Samen met de rietdekker en een loodgieter werken ze hard om de woning klaar te krijgen. Het duurt allemaal lang. Er is nog geen bed, geen badkamer en geen douche. Heleen is er klaar mee en ook Harry heeft het zwaar.

9,5 maand later

Na 9,5 maand wordt er geëvalueerd. De woning staat. De buitenkant is af en ook beneden ziet alles er goed uit. Boven is echter nog niet veel af. Daar moet nog veel gebeuren. Toch zijn Harry en Heleen helemaal gelukkig. ze voelen zich er echt thuis. Met 2 maanden moet ook de bovenverdieping klaar zijn.

Het project heeft uiteindelijk een half jaar langer dan de planning geduurd. Het beoogde budget van € 150.00 is verdubbeld naar € 300.00. Ook is het project volgens de regels veranderd naar een nieuwbouwproject. Binnen renovatieprojecten mag je veel 6 % BTW rekenen, maar bij nieuwbouwprojecten kost alles gewoon incl.  21 % BTW. En dat met de bouwvertraging erbij heeft dit project heel veel verbeterpunten!

Bekijk hier de gehele aflevering van SBS6

Meer informatie? Stel uw vraag aan onze bouwcoaches!